środa, 11 maja 2011

Cztery pomysły na sok marchewkowy

Sok marchewkowy jest jednym z najzdrowszych soków. Dostarcza on dużo witaminy A i E oraz cennych mikroelementów takich jak potas, wapń, żelazo, fosfor i magnez. Najlepiej  jest pić ten świeżo wyciśnięty z sokowirówki, ponieważ po pewnym czasie sok osiada, ciemnieje i staje się gorzki. Nie warto wydawać również pieniędzy na napój pasteryzowany, gdyż wysoka temperatura niszczy cenne składniki. Wielbiciele prawdziwego soku marchewkowego nie mają zatem wyboru - powinni  kupić sobie sokowirówkę. Ci którzy dokonali już zakupu, mogą skorzystać z czterech dzisiejszych przepisów.


SOK MARCHEWKOWO-RABARBAROWY
Składniki:
9 sporych marchewek
2 pokrojone ogonki rabarbaru

To przepis obecnie najbardziej aktualny. Rabarbar znany nam dobrze z pysznych kompotów i drożdżówek, świetnie nadaje się również na soki. Potoczna opinia mówi, że jest on niezdrowy ze względu na obecność kwasu szczawiowego, który wypłukuje wapń, jednak spożywany przez krótki okres czasu w ciągu roku oraz w niewielkich ilościach nie może nikomu zaszkodzić. Co więcej zawiera on spore ilości kwasu jabłkowego oraz witaminy C.






SOK MARCHEWKOWO-KOKOSOWY
Składniki:
9 sporych marchewek
1 świeży kokos
Plasterek cytryny do dekoracji
Listek mięty

W przygotowaniu tego soku pewną trudność może sprawić rozłupanie kokosa. Aby to zrobić należy użyć śrubokręta lub korkociągu, wywiercić dwie dziurki w skorupce tam gdzie na kokosie znajdują się małe , ułożone blisko siebie dołki, a następnie przelać mleko kokosowe do szklanki. Przed zakupem kokosa należy upewnić się, że jego zawartość chlupie w środku – znaczy to, że kokos jest świeży. Gdy mleczko zostanie odsączone, można zabrać się za łupinę. Dużo łatwiej jest ją rozłupać, gdy się go natnie i nagrzeje. Można w tym celu użyć piekarnika lub pozostawić kokos na słońcu. Białe wnętrze kokosa miksujemy w sokowirówce razem ze świeżą, obraną marchewką. Szklankę dekorujemy listkiem mięty lub plasterkiem cytryny. 

SOK MARCHWEKOWO-JABŁKOWO-IMBIROWY
Składniki:
9 sporych marchewek
mały kawałek świeżego imbiru
2 duże jabłka
1 liść mięty

Przed przygotowaniem soku pamiętaj, aby wszystkie składniki dokładnie umyć - także korzeń imbiru. Następnie jabłka należy pokroić na ćwiartki (nie pozbawiamy ich skórki, ponieważ zawiera wiele cennych witamin), a marchewki oraz imbir obrać. Napój możemy udekorować plasterkiem cytryny lub listkiem mięty.

SOK MARCHWEKOWO-ANANSOWY
Składniki:
12 sporych marchewek
1 świeży ananas

Kłopoty może sprawić obranie ananasa. Na szczęście, aby przygotować sok nie musimy wykazać się żadnym kunsztem artystycznym. Najprościej będzie odkroić spód ananasa i liście, a potem ustawić go pionowo na drewnianej desce. Następnie odkrajmy zewnętrzną skórkę i twarde oczka. Dobra sokowirówka powinna poradzić sobie z ananasem nawet jeśli nie oczyścimy go zbyt dokładnie. Ananasa kroimy na plasterki i wykrajamy twarde środki.

W dzisiejszym poście opisałam cztery soki,  jednak jak zwykle zachęcam was do eksperymentowania z różnymi składnikami. Już niedługo przyjdzie sezon na truskawki. W wakacje do sokowirówki można wrzucić również arbuza. Soki można dekorować limonką, cytryną i miętą. Wszystko zależy tylko od waszej wyobraźni. Razem z Ronic zapraszam was do czytania kolejnych wpisów - Marta.

2 komentarze:

kikimora pisze...

Pyszności,uwielbiam soki marchewkowe. Zwłaszcza ten kokosowy do mnie przemawia :)

Ronic Inspirujące Dodatki pisze...

to również mój ulubiony

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...