piątek, 28 stycznia 2011

Figi - bogactwo życiodajnej energii

Wiele się ostatnio mówi o wycieczkach first minute, czyli tych kupowanych z dużym wyprzedzeniem, nawet pół roku przed wakacyjnym sezonem. W Polsce zima w pełni, ale może właśnie dlatego warto pomarzyć o odrobinie egzotyki. A kiedy już pojedziecie na te szałowe wakacje, na przykład nad Morze Śródziemne, będziecie mogli naprawdę spróbować świeżych owoców figowca...

 















Świeże figi są aromatyczne i  miękkie, a ich skórka przyjemnie mechata. Zerwane prosto z drzewa posiadają niezapomniany zapach, który po chwili znika. Ciekawostka – figa tak naprawdę nie jest owocem, lecz kwiatostanem, a w jej wnętrzu znajdują się prawdziwe owoce w postaci licznych, malutkich nasionek. W wielu kulturach figi są symbolem obfitości, inicjacji i płodności. W Azji Wschodniej drzewa figowe reprezentują moc i wiedzę nabytą w trakcie medytacji, a w Indiach poświęcane są bogowi Wisznie

Nie bez powodu drzewa fig nazywano opiekuńczymi duchami skoro, od tysięcy lat figi stanowiły ważny składnik wyżywienia i gospodarek starożytnych ludów. Spożywano je na surowo, w postaci ususzonej i smażone. Zanim pojawił się cukier były również powszechnie używane do smażenia i konserwowania przetworów owocowych. Figi są doskonałym uzupełnieniem diety bogatej w mięso, zboża i używki, ponieważ odkwaszają organizm. W ten sposób pośrednio wzmacniają odporność organizmu i dodają mu energii. Wielbicielki błonnika z pewnością ucieszą się z wiadomości, że figi zawierają sporą jego ilość. Dodatkową zaletą jest wysoka zawartość potasu i wapnia. 

Jak wybierać: dojrzałe owoce powinny lekko uginać się pod palcami, warto sprawdzić czy skórka nie jest popękana. Owoce fig różnią się w zależności od tego z jakiego kraju pochodzą. Mogą być mniejsze, większe oraz bardziej lub mniej soczyste. Bardzo dobrą opinią wśród smakoszy cieszą się figi z Turcji i Marsylii, ale każdy powinien sam określić jakie figi smakują mu najbardziej. 

Z czym łączyć: figi są doskonałym dodatkiem do serów kozich i pleśniowych oraz do pieczeni i dań mięsnych.

Jak nie podawać: nie należy podawać schłodzonych fig, ponieważ tracą wtedy walory smakowe i aromat.

Razem z Ronic zapraszam was do eksperymentowania w kuchni, wyrażania opinii i śledzenia kolejnych postów! Marta

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...