Delikatny kremowy smak, miękka skórka i piękny żółty kolor. To kabaczek, który pod koniec lata jest wspaniałym dodatkiem niemal do niemal każdego posiłku i który bez problemu można dostać na każdym porządnym targu warzywnym za złotówkę lub dwie u sympatycznej, uśmiechniętej starszej pani.
Kabaczek jako roślina należy do rodziny dyniowatych i jest krewnym melona oraz ogórka. Choć informacje na temat jego wartości odżywczych są dość skromne (głównie ze względu na brak badań prowadzonych na ten temat), to wiadomo, że jest bogatym źródłem magnezu, wapnia i witaminy C. Zawiera także wiele cennych antyoksydantów, takich jak beta-caroten, czy luteina i zeaksantyna, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i zapobiegają degeneracji plamki żółtej.
PLACKI Z KABACZKA
Placki z kabaczka smakują podobnie jak placki ziemniaczane. Można im dodać jednak nieco finezji, odpowiednio je przyprawiając. Dobrze komponują się z nimi przyprawy indyjskie – garam masala i curry, czy śródziemnomorskie – oregano, tymianek i ostra papryczka. Poniżej podstawowy przepis na placki:
Składniki:
Składniki:
· 1 duży kabaczek
· 3 białka jajek
· 8 łyżek mąki
· 1 duża cebula
· sól
· pieprz
Przygotowanie:
Pokroić kabaczek i cebulę na kawałki podobnej wielkości, wrzucić do robota kuchennego i zmiksować. Przełożyć warzywa do miski, dodać 8 łyżek mąki i zamieszać. W osobnym talerzyku ubić białka. Gotową pianę z białek delikatnie wymieszać z resztą składników. Doprawić całość solą i pieprzem (ewentualnie innymi przyprawami), a następnie usmażyć na patelni.
2 komentarze:
Parę lat nie jadłam już kabaczka, niemalże zapomniałam, że istnieje to warzywo. Dziękuję za przypomnienie :)
Miło tak coś komuś przypomnieć :). Mi przypomina się pierwsza styczność z kabaczkiem - bardzo smaczne risotto, które robiła ciotka.
Prześlij komentarz