Składniki:
- 2 łyżki drobno posiekanych listków świeżej bazylii
- 1 szklanka suszonych pomidorów w oliwie z oliwek
- ¾ szklanki orzeszków piniowych lub uprażonych migdałów
- 3 ząbki czosnku
- sok z ½ cytryny
- świeżo zmielony pieprz – do smaku
- świeżo zmielona sól – do smaku (uwaga z ilością soli – suszone pomidory są słone same w sobie)
- oliwa z oliwek (ok. 4-5 łyżek)
Dodatki:
Pesto można wzbogacić o: zielone lub czarne oliwki, chilli, świeże oregano, rozmaryn. Jego smak wzmocni również ocet balsamiczny – w tym wypadku można zrezygnować z soku z cytryny.
Przygotowanie:
Przygotowanie pesto jest niezmiernie proste – wystarczy zmiksować wszystkie składniki w robocie kuchennym (polecamy Ronic Original).
Do czego używać i z czym łączyć:
Pesto Rosso doskonale pasuje do makaronu i razem z nim najczęściej się je podaje. W klasycznej wersji makaron wymieszany z pesto posypujemy startym parmezanem i (ewentualnie) dekorujemy listkiem bazylii.
Jeśli możemy na gotowanie poświęcić kilka minut więcej, zasmażmy na patelni cebulę oraz dorzućmy kilka przekrojonych na ½ oliwek, natomiast jeśli chcemy uzyskać zdrowsze danie – równie sycące, ale dłużej trawione przez organizm (lepsze dla osób dbających o linię), możemy skorzystać z makaronu pełnoziarnistego.
Jeśli możemy na gotowanie poświęcić kilka minut więcej, zasmażmy na patelni cebulę oraz dorzućmy kilka przekrojonych na ½ oliwek, natomiast jeśli chcemy uzyskać zdrowsze danie – równie sycące, ale dłużej trawione przez organizm (lepsze dla osób dbających o linię), możemy skorzystać z makaronu pełnoziarnistego.
Pesto można wymieszać z serem ricotta i stworzyć farsz, którzy może być wypełnieniem pasztecików bądź pierogów. Może być ono również smarowidłem do placków chlebowych lub focacci, a także dodatkiem do smacznej, zimowej zupy.
Przechowywanie:
Pesto przechowujemy w lodówce do około tygodnia, można je też zamrozić i wykorzystać w dowolnym czasie.
Więcej ciekawych przepisów na stronie Stylzdrowia.pl
Więcej ciekawych przepisów na stronie Stylzdrowia.pl
1 komentarz:
Uwielbiam suszone pomidory, są wspaniałym dodatkiem.
Prześlij komentarz